2016/02/06

Neljäs suomenopetus-Linux: Mint 17.3 64 bit

Huomautus: vuonna 2017 tämä sisältö ei enää ole käytettävissä kevättalven palvelinmuutosten johdosta. Note: in 2017 this Linux content is no longer available due to server changes in the spring season. Alkuperäisen kirjoituksen jälkeen on julkaistu jo 2-3 uutta Linux Mint -versiota, jotka toimivat paremmin. Suomen opetukseen ja oppimiseen tarkoitettamani Linux-levykuvat kuitenkin ovat jatkossa Ubuntu MATE -pohjaisia. Helluntaina (Whit Sunday) pyrin saamaan ne nettiin. Voin näitä vanhojakin asennettujen järjestelmien kloonikuvia kyllä jakaa erikseen pyydettäessä.

Neljännen version suomen opiskeluun sovitetusta Linux-käyttöjärjestelmästä voi ladata sivulta http://koti.kapsi.fi/~akutalikka/s2/linux-images-l/ - kyseessä on valmiista asennuksesta varmuuskopioitu (kloonattu) levykuva ja sisältää runsaasti oppimateriaalia ja erikielisiä käyttäjätilejä. Kirjoitin aiemmin sekä suomeksi että englanniksi tarkemmin, mistä on kyse.

Nyt tarjolla oleva versio on Linux Mint 17.3 Cinnamon, joka vaatii 64-bittisen tietokoneen ja yli 55 gigatavun kokoisen kiintolevyn. Muistia tulisi olla vähintään gigatavu. Työpöydäksi valittu Cinnamon voi olla liian raskas joillekin koneille, mutta sen rinnalle voi helposti asentaa esimerkiksi LXDE:n; myöhemmin tulee kevyempiäkin versioita.

Tämän version voi ladata yksittäisinä tiedostoina em. linkin kautta tai myöhemmin myös zip-tiedostona (tai muussa muodossa, kuten .tar.gz, jos toivotaan).

Ohjelmistoja on oletus-Mintin lisäksi lähinnä VLC ja Chromium. Java-tukea varten on Icedtea, joskin Ekapeliä varten kannattaa ehkä asentaa lisäksi Oraclen java skriptin avulla.

Admin-tilien salasana on "salasana", ja kielikohtaisten oppilastilien salasana on "opiskelu".
Työpöydillä ja/tai tiedostoselaimen kirjanmerkeissä on linkkejä oppimateriaaleihin tai ainakin hakemistoon /suomi, johon on helppo lisätä omaakin oppimateriaalia. Mukana on kaksi suomenkielistä käyttäjätiliä, joista toinen on "ekapeli" ja toinen "isotekstinen", eli jälkimmäisen käyttöliittymää on suurennettu ja muokattu jonkin verran, jotta heikkonäköisillä olisi helpompaa. Kannattaa myös muistaa www-selaimissa näppäinyhdistelmä CTRL-+ (control plus), joka zoomaa isommaksi eli lähentää (vastaavasti control miinus zoomaa pienemmäksi eli loitontaa).

Tätä käyttöjärjestelmää on helppo käyttää eri kielillä, kuten arabia, persia, kurdi, puola, venäjä, englanti ja turkki. Jos jokin ohjelman osa ei ole saatavilla kyseisellä kielellä, näkyy englanti. Mukana on myös järjestelmän käyttöohjeita ainakin venäjäksi, puolaksi, persiaksi ja englanniksi. Näppäimistöasettelu on kyseisen kielen mukainen (lokalisointeja eri maille voi vaihtaa valikoista). Näppäimistöasettelun eli syöttökielen voi vaihtaa alareunan paneelista, ja näyttönäppäimistön saa käynnistämällä Onboard-ohjelman (helppokäyttöisyys-valikko eli Universal access, ellei pikakuvake ole suoraan työpöydällä). Näyttönäppäimistöä voi käyttää hiirellä tai (toivottavasti) kosketusnäytöllä, mutta ehkä käytännöllisempi tarve on tarkistaa, mistä nappulasta mikäkin merkki tulee eri kielillä.

11 kommenttia:

  1. Mitenkäs tämä levykuva asennetaan USB-tikulta? UUI:lla en saanut sitä tikulle kun se ei ole ISO-image...

    VastaaPoista
  2. Clonezilla-ohjelmalla voi palauttaa levykuvan kovalevylle: http://aku-opettaa.blogspot.fi/2015/11/kloonaa-valmis-linux-asennus.html


    http://aku-opettaa.blogspot.fi/2015/11/kloonaa-valmis-linux-asennus.html

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei siis tarkalleen ole kyse asentamisesta vaan palauttamisesta. Linux toimii yleensä hyvin vaikka laitteisto vaihtuisi tyystin. Zip-tiedostosta puretut tiedostot muistitikulle ja Clonezilla käyntiin esim. cd-levyltä tai toiselta muistitikulta.

      Poista
  3. Tarkoitus on kokeilla myös tehdä iso-tiedosto, jonka avulla voi kokeilla tai asentaa järjestelmää. En ole vielä sellaista kokeillut. https://help.ubuntu.com/community/LiveCDCustomization

    VastaaPoista
  4. Tuota juuri yritin ymmärtää. Laitanko levynkuvan zipin sitten erikseen clonezillan seuraksi USB:lle? UUI:lla sinne menee vain clonezilla?

    VastaaPoista
  5. OK, jos laittaa clonezillan CD:lle niin ei tarvitse käydä muokkaamassa biosin buuttilistaa, eikö niin?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Todennäköisesti ei. Voi joutua painamaan F12 tai ESC tms. alussa (niin voi vaihtaa väliaikaisesti käynnistyslaitteen), jos kone ei automaattisesti käynnistä cd-levyltä.

      Poista
  6. Olen nyt saanut kopioinnin tehdyksi, mutta kone ei boottaa. Veikkaan, että syynä on se, että clonezilla kopioi imagen vanhoihin partitioihin. FAT32 ei kuulosta kovin hyvältä vaihtoehdolta linux-partitioksi. Seuraava askel on että menen clonezillan komentoriville ja partitioin levyn ensiksi.

    Ensimmäinen yritys meni hauskasti pieleen kun bios ei ilmeisesti tunnistanut kuin osan USB-porteistä. Päädyin kopioimaan clonezillan itsensä levylle. Sen jälkeen piti polttaa clonezilla CD:lle ennen kuin sain koneen käyntiin. Tämä olikin hyvää harjoitusta sitä varten, kun piakkoin vaihdan linuxin uuteen työasemaan, josta puuttuu optinen asema kokonaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ohjeessa saattoi jäädä epäselväksi, että Clonezillassa täytyy valita "restore disk" joka korvaa kaikki vanhat osiot uusillä osioilla. Myös on valittava "copy boot loader" jos sitä kysytään, muuten kone ei käynnistä (vanhalla puppy linuxilla on apuohjelma "grub4dos" joka korjaa helposti senkaltaiset käynnistysongelmat. Pian on muuten tulossa perus-Ubuntu 64-bittisenä vähän paremmin asennettuna.

      Olen osittain samaa mieltä FAT32-asiasta, mutta yksinkertaisen ja julkisen datan säilömiseen se on ihan sopiva. Joskus voi tarvita toisen käyttöjärjestelmän asentamisen Linuxin jälkeen, jolloin FAT32 on yhteensopivampi.

      Poista
  7. Parikin juttua meni pieleen. Ensiksikin siirsin imagen Kingstonin 32 gigatavun USB-tikulla. Kingstonin tikut on formatoitu FAT32:lla, joten 3,2 -gigainen image korruptoitui. Formatoin tikun uudelleen NTFS:ksi.

    Sittenkään ei tullut restoredisk-valinta näkyviin. Olin kopioinut imagen suoraan USB-levyn juureen. Tein hakemiston ja siirsin imagen sen alle ja nyt lähti restore käyntiin.

    VastaaPoista
  8. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista