Against digital poverty using Ubuntu MATE and old, refurbished computers! In Finland I have experimented with various ideas to alleviate social and digital problems of people. In our Fenno-Ugric environment I have aqcuired a lot of workmates and cooperation organizations to help me in this new project (that I have been thinking about for the past six years). But I would also like to launch an international fundraising campaign to test my ideas in a more multicultural context and to enlarge my network for general nonprofit Linux activity. But my ideas also allow for novel ethical business models in the computer scene to help ordinary citizens who are not so computer-literate. Can someone help me in organizing a multi-method crowdsourcing campaign that accepts bitcoins, PayPal, Facebook donations, euro currency and possibly some additional funding possibilities for the starting costs such as renting a room for education and computer mending. More info of my ideas #bitcoin #education #networking #fundraising #ethics #digitization #poverty #ubuntu #grandparents #immigrants #simpler_computers in english at https://lnkd.in/gy7Hm9A and on equinox Sunday 23.9. I will write a more public and updated and thorough post in the new homepage of this project "akubuntu"
Below the original text in Finnish :
Tervehdys Turuntieltä, entisen Tipulan ääreltä, Goodmanin nurkilta!
Lähestyn nyt aiempaa laajemmin tiedotusvälineitä, kotouttamisen ja vanhusasioiden toimijoita sekä muita organisaatioita tai yksittäisiä poliittisia tai ammatillisia ystäviä sekä sekalaisia aktiivimallikansalaisia Hämeenlinnassa ja muuallakin.
Lyhyesti 1: vanhakin tietokone toimii vielä monta vuotta luotettavasti perusasioissa, jos siihen asennetaan ilmainen, kevyt ja yksinkertainen Linux-pohjainen käyttöjärjestelmä, kuten Ubuntu MATE. Tervetuloa Linux-työpajaani maanantaina 27.8. klo 10-12 Hämeenlinnassa Suomen kasarmilla (Turuntie / Eureninkatu / Vuorikatu) rakennuksessa 2. Tarkkaa huonetta Suomen kasarmilla ei ole vielä lyöty lukkoon - se riippuu mm. ilmoittautuneiden määrästä. Tällä kerralla olen julkaissut tietoa elokuun työpajasta käytännössä vain sosiaalisessa mediassa (ks. tapahtuma).
Lyhyesti 2: vanhukset ja maahanmuuttajat voivat auttaa toisiaan ja oppia toisiltaan esimerkiksi kiireettömän älypuhelinopastuksen kontekstissa, vapaamuotoisen jutustelun avulla tai katsomalla yhdessä Yleisradion vanhoja lyhyelokuvia Elävästä arkistosta. Näitä ja monenlaisia muita toimintamuotoja olen viime vuosina menestyksekkäästi kokeillut.
Lyhyesti 3: suomen kielen ja tietotekniikan oppimateriaalia on hajallaan ympäri nettiä, laadukasta ja helppokäyttöistäkin, mutta sitä on usein hankala löytää - tarvittaisiin jonkinlaista edistyneempää sisällönhallintamenetelmää, tästäkin on ehdotuksia paitsi minulla myös monilla yksityishenkilöillä tai organisaatioilla kuten tim.jyu.fi
TARKEMMIN EM. ASIOISTA
Minulla ja ystävilläni on tällä vuosikymmenellä virinnyt monenlaisia ajatuksia, jotta ihmisten olisi helpompi käyttää tietokonetta ja Internetiä (varsinkin Linuxin avulla). Olen jo kymmenen vuotta työskennellyt sekä vanhusten, työttömien että maahanmuuttajien kanssa - yhdessä tai erikseen; opiskelijana, vapaaehtoisena tai palkattuna Jyväskylässä ja Hämeenlinnan seudulla. Viime vuosina on myös ollut eräitä hankeneuvotteluja näistä ehdotuksistani Hämeenlinnassa ensimmäisen, toisen ja kolmannen sektorin edustajien kanssa. Toistaiseksi kuitenkin lähinnä vapaaehtoistoiminnassa ja pienyrityksissä olen onnistunut "levittämään Linuxin ilosanomaa" ja korjaamaan tietokoneita. Samoin melko pienimuotoisesti mutta monipuolisesti olen auttanut eläkeläisiä ja maahanmuuttajia. Kokemusteni perusteella arvelen, että vastaavalle toiminnalle olisi runsaasti tarvetta ympäri Suomea ja naapurimaita.
Elomessuilla juttelin mm. Hämeen Sanomien toimittajan kanssa kanssa vanhojen tietokoneiden kierrättämisestä, lähinnä käyttövuosien lisäämisestä yksinkertaisen käyttöjärjestelmän Ubuntu MATE avulla. Pienemmässä paikallislehdessä oli juttu alkukesällä aiheesta: pidin Kumppanuustalolla työpajan tämän yksinkertaisen Linux-jakelun hyödyntämisestä, ja jutun ansiosta tulikin seuraavaan työpajaan Keinukamarin palvelukeskukseen yli 20 ihmistä, pääosin eläkeläisiä.
Työpajoissa on tutustuttu pienen esitelmän saattelemana Ubuntu-aihepiiriin ja monesti lisäksi ehditty asentaa osallistujien omille koneille tämä mainio käyttöjärjestelmä. Tietoa suomeksi, englanniksi ja myöhemmin muillakin kielillä esim. blogissani
http://akutalikka.vapaavuoro. uusisuomi.fi/kulttuuri/254623- ubuntu-tyopaja-easy-computer- using-and-recycling-workshop- in-hameenlinnaDigitaalista syrjäytymistä, rahanmenoa, luonnonvarojen haaskuuta ja muutakin vaivaa voi siis helposti vähentää, kun ei heitetä "vanhentuneita" tietokoneita roskiin vaan kunnostetaan ne Ubuntu MATElla. Se on helpompi oppia, käyttää ja ylläpitää kuin Windows, varsinkin aloittelijan näkökulmasta. Toki se toimii hyvin myös uusilla tietokoneilla, joissa vielä on tuettu käyttöjärjestelmä (Windows 7, Mac OS X 10.11 El Capitan tai uudempi (Vistan päivitykset loppuivat puolitoista vuotta sitten ja 10.10 Yosemiten tässä kuussa), Ubuntu toimii myös sutjakasti olemassa olevan käyttiksen rinnalla - samaan PC-tietokoneeseen voi periaatteessa asentaa kuinka monta Windowsia ja Linuxia tahansa.
Kirjoitan tämän viestin Suomen kasarmilla rakennuksessa 2. Siellä on juuri aloittanut uusi yritys - https://www.koneetkiertoon. fi/ - jossa työskentelen sivutoimisesti. Näitä työpajoja olen kuitenkin järjestänyt Hämeenlinnassa jo monena vuotena riippumatta yrityksistä.
Vähitellen työryhmäni, jossa on myös vieraskielisiä Ubuntu-ystäviäni, alkaa muotoutua, ja voimme pitää työpajoja myös tärkeillä vähemmistökielillä emmekä vain suomeksi ja englanniksi.
Etsinkin yhteistyökumppaneita ja rahoitusta laajentaakseni toimintaa ympäristön, yhteiskunnan, rahansäästön ja inhimillisemmän digitalisaation puolesta: https://drive.google.com/ file/d/ 0B6k3yPJC6DPLbTRHQ2lMSkdWQTZoc GFuRUJVRENnNGJuTzkw/viewVaikka tämä Ubuntu MATE onkin ilmainen järjestelmä, se on hyvä ja turvallinen vaihtoehto muiden käyttöjärjestelmien joukossa maailmanlaajuisen yhteistyön ansiosta. Toisaalta se on myös eteläafrikkalaista kielitieteellistäkin filosofiaa. Kulisseissa siis vehkeillään myös meidän hyväksemme! ; - ) ...valitettavasti monet ihmiset eivät tiedä Linuxista tai Ubuntu MATEsta juuri mitään.
Lisäksi tämä Linux-toiminta avoimen lähdekoodin luonteestaan huolimatta mahdollistaa monenlaista kaupallistakin toimintaa esimerkiksi palveluliiketoiminnan muodossa. Olen monesti todennut, että Linux-tietokone on isänmaallinen vaihtoehto, koska silloin ei tarvitse maksaa kalliita lisenssimaksuja amerikkalaisille suuryrityksille. Lopuksi valittelen, että Windows on omasta mielestäni ja monen muunkin kokemusten perusteella tullut vaikeammaksi ja epävakaammaksi käyttää tällä vuosikymmenellä uusien versioiden myötä - mutta riemastuttaa, että Ubuntu ja muutkin avoimet ohjelmistot ovat tulleet yhä helppokäyttöisemmiksi ja yhteensopivammiksi.
JUTTUVINKKI
Ehkä hieman liian myöhään nyt viestittelen, mutta olisiko vaikkapa jollakulla toimittajalla aikaa ja kiinnostusta tulla tekemään juttua lehteen, televisioon, radioon tai muuhun välineeseen maanantaina aamupäivällä? Syyskuussa järjestänen 2-3 työpajaa, mutta päivämääristä en osaa vielä sanoa, todennäköisesti maanantaiaamuisin 10.-24.9. Mainittakoon täydennykseksi, että muutama vuosi sitten minua haastateltiin aihepiirin liepeiltä Yleisradion Suoraan linjaan ja Hämeen Sanomiin. Onhan monenlaisia Linux-toimijoita Suomessa paljonkin, mutta en muista näin useita näkökulmia yritetyn tiivistää yhteen pakettiin aiemmin.
LOPUKSI PYYNTÖ DIGIÄHKYN EHKÄISYYN (JA VIESTINNÄN PARANTAMISEEN)
On jonkinlainen vaara sähköpostitulvasta (eikä vain minulle itselleni) ja myös päinvastoin puutteellisesta jakelusta, joten toivon vastaukset ja kommentit ensisijaisesti Google Plus -julkaisuuni https://plus. google.com/+akutalikka/posts/ jBJroSoKvZV johon siis olen kopioinut ylläolevan tekstini. Sitä saa toki jakaa eteenpäinkin uusille tahoille.
Toissijaisesti, jos ei Google-kommentointi ole käytettävissä tai ei muusta syystä halua kommentoida nimellään julkisesti, kommentit ja vastaukset voi laittaa minulle joko sähköpostilla tai joustavampaan yhteiskäyttöisten asiakirjojen alustalle https://etherpad.fr/ p/digisyrj-estohankeps. olen siis tämän viestin (työpajojen jne.) osalta virallisesti ja käytännössä vapaaehtoinen, mutta arvelen, että tästä projektiryppäästä saisi työllistettyäkin monenlaisia ihmisiä joko tavallisella hankerahoituspalkkaamisella, palkkatuella tai harjoitteluiden ynnä työkokeilujen kautta ja mitä vielä byrokratia mahdollistaakin.
pps. maanantain työpajan jälkeen on mainio mahdollisuus lounastaa laadukkaassa ravintolassa ja upeassa ympäristössä Suomen kasarmilla, ravintola Seiskassa - yritän järjestää osallistujille alennusta!
https://www.openstreetmap.org/ way/23719499Monenlaisia mielenkiintoisia yrityksiä ja tärkeitä yhdistyksiä näissä armeijalta muutama vuosi sitten vapautuneissa rakennuksissa on.
--
-
Aku Talikka
akutalikka@gmail.com040 759 0903
Below the original text in Finnish :
Tervehdys Turuntieltä, entisen Tipulan ääreltä, Goodmanin nurkilta!
Lähestyn nyt aiempaa laajemmin tiedotusvälineitä, kotouttamisen ja vanhusasioiden toimijoita sekä muita organisaatioita tai yksittäisiä poliittisia tai ammatillisia ystäviä sekä sekalaisia aktiivimallikansalaisia Hämeenlinnassa ja muuallakin.
Lyhyesti 1: vanhakin tietokone toimii vielä monta vuotta luotettavasti perusasioissa, jos siihen asennetaan ilmainen, kevyt ja yksinkertainen Linux-pohjainen käyttöjärjestelmä, kuten Ubuntu MATE. Tervetuloa Linux-työpajaani maanantaina 27.8. klo 10-12 Hämeenlinnassa Suomen kasarmilla (Turuntie / Eureninkatu / Vuorikatu) rakennuksessa 2. Tarkkaa huonetta Suomen kasarmilla ei ole vielä lyöty lukkoon - se riippuu mm. ilmoittautuneiden määrästä. Tällä kerralla olen julkaissut tietoa elokuun työpajasta käytännössä vain sosiaalisessa mediassa (ks. tapahtuma).
Lyhyesti 2: vanhukset ja maahanmuuttajat voivat auttaa toisiaan ja oppia toisiltaan esimerkiksi kiireettömän älypuhelinopastuksen kontekstissa, vapaamuotoisen jutustelun avulla tai katsomalla yhdessä Yleisradion vanhoja lyhyelokuvia Elävästä arkistosta. Näitä ja monenlaisia muita toimintamuotoja olen viime vuosina menestyksekkäästi kokeillut.
Lyhyesti 3: suomen kielen ja tietotekniikan oppimateriaalia on hajallaan ympäri nettiä, laadukasta ja helppokäyttöistäkin, mutta sitä on usein hankala löytää - tarvittaisiin jonkinlaista edistyneempää sisällönhallintamenetelmää, tästäkin on ehdotuksia paitsi minulla myös monilla yksityishenkilöillä tai organisaatioilla kuten tim.jyu.fi
TARKEMMIN EM. ASIOISTA
Minulla ja ystävilläni on tällä vuosikymmenellä virinnyt monenlaisia ajatuksia, jotta ihmisten olisi helpompi käyttää tietokonetta ja Internetiä (varsinkin Linuxin avulla). Olen jo kymmenen vuotta työskennellyt sekä vanhusten, työttömien että maahanmuuttajien kanssa - yhdessä tai erikseen; opiskelijana, vapaaehtoisena tai palkattuna Jyväskylässä ja Hämeenlinnan seudulla. Viime vuosina on myös ollut eräitä hankeneuvotteluja näistä ehdotuksistani Hämeenlinnassa ensimmäisen, toisen ja kolmannen sektorin edustajien kanssa. Toistaiseksi kuitenkin lähinnä vapaaehtoistoiminnassa ja pienyrityksissä olen onnistunut "levittämään Linuxin ilosanomaa" ja korjaamaan tietokoneita. Samoin melko pienimuotoisesti mutta monipuolisesti olen auttanut eläkeläisiä ja maahanmuuttajia. Kokemusteni perusteella arvelen, että vastaavalle toiminnalle olisi runsaasti tarvetta ympäri Suomea ja naapurimaita.
Elomessuilla juttelin mm. Hämeen Sanomien toimittajan kanssa kanssa vanhojen tietokoneiden kierrättämisestä, lähinnä käyttövuosien lisäämisestä yksinkertaisen käyttöjärjestelmän Ubuntu MATE avulla. Pienemmässä paikallislehdessä oli juttu alkukesällä aiheesta: pidin Kumppanuustalolla työpajan tämän yksinkertaisen Linux-jakelun hyödyntämisestä, ja jutun ansiosta tulikin seuraavaan työpajaan Keinukamarin palvelukeskukseen yli 20 ihmistä, pääosin eläkeläisiä.
Työpajoissa on tutustuttu pienen esitelmän saattelemana Ubuntu-aihepiiriin ja monesti lisäksi ehditty asentaa osallistujien omille koneille tämä mainio käyttöjärjestelmä. Tietoa suomeksi, englanniksi ja myöhemmin muillakin kielillä esim. blogissani
http://akutalikka.vapaavuoro.
Kirjoitan tämän viestin Suomen kasarmilla rakennuksessa 2. Siellä on juuri aloittanut uusi yritys - https://www.koneetkiertoon.
Vähitellen työryhmäni, jossa on myös vieraskielisiä Ubuntu-ystäviäni, alkaa muotoutua, ja voimme pitää työpajoja myös tärkeillä vähemmistökielillä emmekä vain suomeksi ja englanniksi.
Etsinkin yhteistyökumppaneita ja rahoitusta laajentaakseni toimintaa ympäristön, yhteiskunnan, rahansäästön ja inhimillisemmän digitalisaation puolesta: https://drive.google.com/
Lisäksi tämä Linux-toiminta avoimen lähdekoodin luonteestaan huolimatta mahdollistaa monenlaista kaupallistakin toimintaa esimerkiksi palveluliiketoiminnan muodossa. Olen monesti todennut, että Linux-tietokone on isänmaallinen vaihtoehto, koska silloin ei tarvitse maksaa kalliita lisenssimaksuja amerikkalaisille suuryrityksille. Lopuksi valittelen, että Windows on omasta mielestäni ja monen muunkin kokemusten perusteella tullut vaikeammaksi ja epävakaammaksi käyttää tällä vuosikymmenellä uusien versioiden myötä - mutta riemastuttaa, että Ubuntu ja muutkin avoimet ohjelmistot ovat tulleet yhä helppokäyttöisemmiksi ja yhteensopivammiksi.
JUTTUVINKKI
Ehkä hieman liian myöhään nyt viestittelen, mutta olisiko vaikkapa jollakulla toimittajalla aikaa ja kiinnostusta tulla tekemään juttua lehteen, televisioon, radioon tai muuhun välineeseen maanantaina aamupäivällä? Syyskuussa järjestänen 2-3 työpajaa, mutta päivämääristä en osaa vielä sanoa, todennäköisesti maanantaiaamuisin 10.-24.9. Mainittakoon täydennykseksi, että muutama vuosi sitten minua haastateltiin aihepiirin liepeiltä Yleisradion Suoraan linjaan ja Hämeen Sanomiin. Onhan monenlaisia Linux-toimijoita Suomessa paljonkin, mutta en muista näin useita näkökulmia yritetyn tiivistää yhteen pakettiin aiemmin.
LOPUKSI PYYNTÖ DIGIÄHKYN EHKÄISYYN (JA VIESTINNÄN PARANTAMISEEN)
On jonkinlainen vaara sähköpostitulvasta (eikä vain minulle itselleni) ja myös päinvastoin puutteellisesta jakelusta, joten toivon vastaukset ja kommentit ensisijaisesti Google Plus -julkaisuuni https://plus.
Toissijaisesti, jos ei Google-kommentointi ole käytettävissä tai ei muusta syystä halua kommentoida nimellään julkisesti, kommentit ja vastaukset voi laittaa minulle joko sähköpostilla tai joustavampaan yhteiskäyttöisten asiakirjojen alustalle https://etherpad.fr/
pps. maanantain työpajan jälkeen on mainio mahdollisuus lounastaa laadukkaassa ravintolassa ja upeassa ympäristössä Suomen kasarmilla, ravintola Seiskassa - yritän järjestää osallistujille alennusta!
https://www.openstreetmap.org/
--
-
Aku Talikka
akutalikka@gmail.com040 759 0903
Aku kommentoi nimettömänä: Pahoittelut - tämä teksti on vuotanut yli. Vuosi-kaksi sitten oli yhden tai kahden blogikirjoituksen kanssa samaa ongelmaa. Kopioin ja korjaan kirjoituksen jollekin toiselle alustalle.
VastaaPoista