2014/11/20

Tietoa blogista (tietokoneen peruskäytön opetus)

Tässä blogissa on enimmäkseen tietokoneen peruskäytön opastusta. Jonkin verran on asiaa myös edistyneempään käyttöön, varsinkin videosarjojen osissa 3. Ensimmäinen julkaisu on kuitenkin lukiofysiikkaa (täydennystä ja lisälukemistoa Otavan Opiston sivujen uuteen FY8-materiaaliin). Ehkä käytän blogia myös suomi toisena kielenä -opetukseen.


Pieniä tietokonevihjeitä ja -ohjeita

Tätä sivua voi zoomata, kun painaa näppäimistöltä Ctrl-napin alas ja pyörittää hiiren rullaa. Muissakin ohjelmissa tekstiä voi suurentaa samalla tavalla, esimerkiksi Word-asiakirjoissa. Toinen vaihtoehto on painaa näppäinyhdistelmää Ctrl+ (control on alarivillä ja plussa toiseksi ylimmällä, nollan vieressä). Tämä vinkki toimii monissa sovellusohjelmissa, mutta jos haluaa suurentaa tekstiä koko Windowsin laajuisesti, voi käyttää Ohjauspaneelia ja Näytön tai Suurennuslasin valikoita (ohje toimii käyttöjärjestelmillä Windows Vista/7/8/8.1)


Vihje: estä ylimääräiset mainokset nettisivuilla Adblock-ohjelman avulla: http://fi.wikipedia.org/wiki/Adblock_Plus - moniin selaimiin Adblockin voi asentaa oikealla puolella olevasta "kolmen viivan valikosta" (lisää työkaluja - Laajennukset). Ylläolevan linkin lopussa on myös ohje laajennuksen asentamiseksi.

Mikä on ATK? Mikä on TVT?

ATK on nykyisin TVT: automaattinen tietojenkäsittely -termi on korvattu termillä tieto- ja viestintätekniikka, jonka englanninkielinen lyhenne on ICT. Vanhanaikaisena ihmisenä käytän kuitenkin atk-lyhennettä yleensä, sillä kyllä tvt:kin on atk:ta.

Muuta asiaa

Hapan huomio: Googlen blogger/blogspot-palvelu ei alleviivaa linkkejä, mikä on huono homma alkeisopastuksen kannalta. Ylläolevat tekstit "Ensimmäinen julkaisu" ja "jos haluaa suurentaa tekstiä..." ovat nimittäin linkkejä, joita voi napsauttaa hiirellä. Linkit eivät kuitenkaan näy kovin helposti, koska tällä blogialustalla oletusasetuksissa on niin määritelty. Täytyy mennä piikittämään css:ää.


Omat materiaalini tässä blogissa ja YouTube-kanavallani / OneDrivessä ovat CC-lisenssillä, mutta linkitykset muiden materiaaleihin voivat olla erilaisella lisenssillä.

Opi suomea - Aku opettaa, Henry opettaa ja muutkin opettavat. 

Suomi toisena kielenä -oppimateriaalia on sivulla http://personal.inet.fi/atk/akutalikka/suomi


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti