2014/12/08

TE-toimisto, työnhakusivustoja ja ansioluettelo

Työvoima- ja elinkeinotoimistolla (TE-toimistolla) on paljon tietoa Internetissä. Lue sivu http://te-palvelut.fi/te/fi/nain_asioit_kanssamme/te_palvelut/aineistot/index.html ja katso sieltä videoitakin, jotka ovat Työ- ja elinkeinoministeriön Youtube-kanavalla. Avoimia työpaikkoja voi etsiä varsin monilta sivuilta, vaikkapa duunitori.fi-palvelusta tai Facebookista, mutta ehkäpä varminta on käyttää virallisempia ja tunnetumpia sivustoja, kuten
Monille näistä sivuista voi rekisteröityä ja tallentaa vaikkapa ansioluettelonsa tai osaamisportfolionsa. Eräs mainio työnhakuunkin soveltuva palvelu on Näytön paikka. Lisää ohjeita tulee myöhemmin.

Joskus, kun hakee sähköisesti työpaikkoja, voi olla vaivalloista kirjoittaa jokseenkin samat asiat eri palveluihin. Esimerkiksi www.seuturekry.fi, kuntarekry.fi ja isompien kaupunkien omat työnhakujärjestelmät samantapaisia mutta erillisiä palveluita.

Ansioluettelo (cv eli curriculum vitae)

Lue läpi sivu http://ansioluettelo.org/ansioluettelon-laatiminen/
(älä välitä muutamista kirjoitusvirheistä tai mainoksista, joissa saattaa lukea esimerkiksi "Täytä CV ja työhakemus").

Voit ladata tästä joitakin ansioluettelomalleja. Joissakin malleissa on myös siviilisääty, mutta sitä ei tarvitse kertoa, eli voit poistaa kyseisen rivin.

CV eli ansioluettelo kannattaa tehdä huolellisesti ja ajoissa.

Myöhemmin tulee opastusvideoita tekstinkäsittelyohjelmiin (LibreOffice ja Microsoft Word). Tarkoitus on niissä harjoitella myös riippuvan sisennyksen käyttöä.

Työhakemus


Monesti on hyvä selvittää, mitkä firmat ylipäätään tarvitsevat tiettyä ammattimiestä (esim. hitsaaja) ja soittaa suoraan jollekin "työpäällikölle" tai vastaavalla nimikkeellä olevalle henkilölle. Myöhemmin tulee google-hakuvinkkejä tästä aiheesta.

Työhakemus kannattaa lähettää mahdollisimman aikaisin. Jotkut työnantajat eivät välttämättä edes lue hakemuksia, jotka ovat perillä aivan hakuajan lopussa, viime tingassa. Ensimmäisinä tulleet luetaan monesti tarkemmin kuin muut, ainakin jos hakemuksia tulee kymmenittäin.

Tarkempia ohjeita työhakemuksen tekemiseen Lassila-Tikanojalta: https://www.youtube.com/watch?v=iS-aifJLEXs

Työhakemus nettivideona?


Jotkut työnhakijat tai -antajat suosivat videomuotoisia ansioluetteloita. Tässä kaksi esimerkki-video-cv:tä: https://www.youtube.com/watch?v=VwxYnuEMUug tai erityisempi https://www.youtube.com/watch?v=NV-h2iSOZ7g

Työhaastattelu ja muuta asiaa


Alla on lisää sivuja, joita voi ehtiessään lukea. Monilta sivuilta voi myös ladata ansioluettelomallin omalle koneelle tai vaikka muistitikulle (usb flash disk) talteen. Kirjoitan myöhemmin lisää tietoa näistä linkeistä tai poistan huonoja.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti