2015/11/29

Kloonaa valmis Linux-asennus

Huomautus: vuonna 2017 tämä sisältö ei enää ole käytettävissä kevättalven palvelinmuutosten johdosta. Note: in 2017 this Linux content is no longer available due to server changes in the spring season. Alkuperäisen kirjoituksen jälkeen on julkaistu jo 2-3 uutta Linux Mint -versiota, jotka toimivat paremmin. Suomen opetukseen ja oppimiseen tarkoitettamani Linux-levykuvat kuitenkin ovat jatkossa Ubuntu MATE -pohjaisia. Helluntaina (Whit Sunday) pyrin saamaan ne nettiin. Voin näitä vanhojakin asennettujen järjestelmien kloonikuvia kyllä jakaa erikseen pyydettäessä.

Voit kloonata Linuxin nopeasti ylimääräiselle kovalevylle tai muistitikulle. Tämä on erityisesti suomen itsenäiseen opiskeluun suunniteltu Lubuntu-levykuva. Kloonaus on yleensä nopeampi tapa saada Linux toimimaan kuin asennus puhtaalta pöydältä.

Aiemmin julkaisin Xubuntu-levykuvan, mutta se toimii huonosti ja on hankala kloonata. Toinen, paljon paremmin toimiva versio Linux-levykuvasta on osoitteessa
http://koti.kapsi.fi/~akutalikka/s2/linux-images-l/

Lataa esimerkiksi työpöydälle zip-tiedosto 30gb-lubuntu-learn-finnish.zip, jonka koko on noin 2,8 gigatavua. Huom. lataus voi kestää tunnin, jos on hidas nettiyhteys tai ruuhkaa verkossa. Pura zip-tiedosto muistitikulle tai ulkoiselle kovalevylle esimerkiksi hakemistoon \levykuva\.

Asensin Lubuntun 30 gigatavun levylle, ja voit kloonata sen samankokoiselle tai isommalle kovalevylle (tai muistitikulle). Sen pitäisi toimia hyvin vanhoillakin tietokoneilla. Voit käyttää Clonezillaa:
http://clonezilla.org/downloads/download.php?branch=stable
-suosittelen valintoja i586 ja iso.

Lyhyt ohje Clonezillan käyttämiseksi 


Kloonaus korvaa datan kohdekovalevyltä. Kuvailen lyhyesti ohjeen Windows-näkökulmasta. Myöhemmin täydennän ohjeita luultavasti opetusvideon muodossa.

Polta Clonezilla esimerkiksi cd-rw-levylle tai muistitikulle käyttäen UUI-ohjelmaa. Laita cd tai usb-tikku koneeseen ja käynnistä kone uudelleen kyseiseltä medialta (tähän ohjeita esim. sivulta http://linuxmint-fi.info/bios/

Valitse oletusasetukset Clonezillan käynnistyessä, voit valita amerikkalaiset näppäimistöasetukset. Paina Enter kunnes kysytään, mitä haluat tehdä, jolloin valitse "restore disk" ja edelleen "device to local device" eli palautamme levykuvan paikalliselta laitteelta paikalliselle laitteelle.

Hyväksy valinnat. Koneen liitäntöjen nopeudesta riippuen kloonaus voi kestää kymmenestä minuutista useaan tuntiin.

Lopuksi voit valita "reboot". Levykuva on kloonattu kovalevylle ja kone käynnistyy nyt Linuxiin (Lubuntu-versio 14.04 32 bit forcepae-valinnalla).

Käyttäjätilejä on usealla kielellä. Niiden salasana on "opiskelu".
Admin-käyttäjiä on kaksi, ja niiden salasana on "salasana". Voit vaihtaa ne asetuksista halutessasi.

Mukana levykuvassa on suomen opetusmateriaalia 


Levykuvassa on ensimmäinen osio kooltaan noin 14 gigatavua (määritetty liitospisteeksi /windows/), ja se sisältää noin 800 megatavua mm. opetusvideoita suomen kielestä ja Ubuntusta. Lisäksi on paljon linkkejä verkkoon hyvien oppimateriaalien äärelle. Jokaiselta käyttäjätililtä pitäisi päästä kyseiselle osiolle käsiksi ja tekemään uusia materiaaleja. Mukana on myös soittolistoja VLC-ohjelmalle, niin että voi katsoa opetusvideoita YouTubesta ilman mainoksia. Julkaisen mainitut VLC-soittolistat, joita voi toistaa millä tahansa käyttöjärjestelmällä (VLC:n voi ladata osoitteesta http://www.videolan.org/), myöhemmin täällä.

Miten Linux on asennettu ja määritetty

Asensin Lubuntu 14.04:n eräälle läppärille (käytin optiota forcepae, jotta tietyt vanhahkot läppärit myös toimisivat levykuvan avulla) ja päivitin järjestelmän. Sitten asensin seuraavat paketit:

  • LibreOffice
  • Chromium
  • VLC
  • YouTube-dl
  • lubuntu-restricted-extras
Sitten loin muutamia käyttäjätilejä, kuten arabia, persia, englanti, suomi (ja lisäsin niille kielet). Onboard-näyttönäppäimistöä ei ole konfiguroitu. Lisää tietoa monen kielen näppäimistöistä voit hakea sivulta https://help.ubuntu.com/community/Accessibility ja http://askubuntu.com/questions/68127/how-to-switch-language-keyboard-combination ja https://www.youtube.com/watch?v=obE--tDwiAs - yritän löytää tai tehdä muita ohjeita myöhemmin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti